21 lutego

Pieczony Bakłażan


Gdy po kilku ponurych dniach w końcu zaświeciło słońce naszła mnie ochota na greckie klimaty ;)
Bakłażan kojarzy mi się z ciepłem, wakacjami i wieczorami w greckich klimatycznych  restauracyjkach z muzyką w tle...

Pieczony Bakłażan

  • 2 bakłażany
  • 100g kaszy pęczak (u mnie melvit z  soczewica)
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 szklanki białego wina / wody
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek
  • soczewica (u mnie z puszki)
  • ser feta opcjonalnie
  • przyprawy: sól, pieprz, kolendra, czerwona papryka, kurkuma, szczypta ostrej papryki

Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. 
  2. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, miąższ nacinamy w kratkę zachowując ok. 1/2 cm od brzegów
  3. Nacieramy solą, pieprzem i polewamy oliwą
  4. Połówki bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i pieczemy przez ok. 30 minut.
  5. Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu
  6. Za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce
  7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy
  8. Pomidory dodajemy do cebuli, zalewamy winem i smażymy ok 5 min
  9. Farsz włożyć w wydrążone połówki bakłażana i zapiekać przez 30 minut
  10. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tymiankiem, soczewicą i jeśli mamy ochotę serem feta

 Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger