Na słowo kalafior mąż kręcił nosem...po spróbowaniu też kręcił, tylko tym razem głową z niedowierzaniem, że zupa wyszła tak smaczna...;)
Zupa jest bardzo aromatyczna, prosta i pyszna. Tymianek nadaje jej wyrazistego smaku przez co w ogóle nie czuć kalafiora. Mi bardzo przypadła do gustu, Wam również polecam do spróbowania i zachęcam do podzielenia się wrażaniami :)
Krem z Kalafiora i Ciecierzycy
- główka kalafiora
- 2 puszki ciecierzycy
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- por
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- chilli, ostra papryka
- sól, pieprz, kumin
- sok z cytryny
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
- Kalafiora dzielimy na różyczki i razem z odsączoną i przepłukaną ciecierzycę doprawiamy posiekanym czosnkiem i tymiankiem. Rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, posypujemy solą i pieprzem oraz ostrą papryką, skrapiamy oliwą i pieczemy przez ok. 30 minut, w międzyczasie 1 raz mieszamy.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy.
- Obranego pora dodajemy do cebuli i chwilę razem dusimy.
- Resztę warzyw, pietruszkę, seler, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Wszystko razem smażymy przez około 5 min a następnie zalewamy bulionem lub wrzątkiem do wysokości warzyw. Dodajemy tymianek (kilka gałązek). Gotujemy do miękkości.
- Upieczonego kalafiora wraz z ciecierzyca (zostawiamy kilka różyczek do dekoracji) przekładamy do garnka i wszystko razem blendujemy na jednolity krem. W razie potrzeby uzupełniamy wodą w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy
- Zupę przelewamy do talerzy i podajemy z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Doprawiamy do smaku.
Cudowna zupa krem :) Zawiera moje ulubione smaki! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecam...i nie żałuj tymianku 😉
UsuńMiłego weekendu 🌞🍀
pyszna! mm aż chętki na zupę nabrałam
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam kremy 😊 mogłabym jeść codziennie 😊
UsuńMiłego weekendu 🌞🍀