Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam serniki pod każdą postacią
Zarówno takie cieplutkie prosto z piekarnika oraz te na zimno w formie lekkiej pianki.
Dzisiaj mam dla Was propozycję bananowej chmurki, która jest wręcz idealna i na bank posmakuje wszystkim sernikożercom ;)
SERNIKOWA PIANKA
Spód:
* 80g płatków
* 80g słonecznika
* 100g daktyli
* 30g oleju
* 2 łyżki kakao
Warstwa sernikowa:
* 200g jogurtu
* 300g sera białego
* 100ml mleka
* 20g żelatyny
* 0,5 szklanki słodzidła
* opcjonalnie wanilia
Warstwa czekoladowa:
* 200g jogurtu
* 80g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki płynnego słodzidła np syropu z agawy/miodu
* 5g (1 łyżeczka) żelatyny
WYKONANIE
1. Zaczynamy od namoczenia daktyli we wrzutka
2. Płatki mielimy wraz ze słonecznikiem, dodajemy olej, kakao i odsączone daktyle, wszystko rozdrabniamy w malakserze i wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 20cm)
3. Do podgrzanego mleka dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
4. Na spodzie układamy banany
5. Wszystkie składniki białej masy blendujemy na gładki krem na końcu dodając żelatynę
6. Masę przekładamy na banany i wkładamy do lodówki
7. W 4 łyżkach gorącej wody rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny
8. Czekoladę wraz ze słodzidłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy z jogurtem i na końcu z żelatyną, dokładnie mieszamy
9. Powstałą masę wylewamy na schłodzony biały krem, ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego i na zdrowie!!!
Jakie platki powinno się dodać?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, muszę go wypróbować. Jeśli jesteście ciekawi, na czym polega podatek cukrowy, polecam ten artykuł https://szybkagotowka.pl/Finanse/podatek-cukrowy
OdpowiedzUsuńWygląda mega smacznie! Na moim weselu podobne rzeczy zrobili panowie z usług cateringowych z Łodzi. Jednak Twój przepis jest jeszcze lepszy. Lekko go zmodyfikowałam i zamieniłam żelatynę na agar, dzięki temu można dostarczyć do organizmu jeszcze więcej witamin. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuń