Uwielbiam orzechy w każdej postaci, a w szczególności smak Kasztanków i Michałków. A że mam silną wolę i nie jadam ich zbyt często postanowiłam zrobić ich zdrową wersje. Wyszła rewelacyjna. Polecam :)
a'la Michałki
- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (bez soli!)
- 2 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki migdałowej/kokosowej
- 100g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju koko
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ugniatamy najlepiej ręcznie do uzyskania jednolitej masy
- Keksówkę bądź inną foremkę wykładamy folią aluminiową i formujemy blat o wysokości ok 1,5 cm ( tak aby można było w łatwy sposób kroić na kształt oryginalnych cukierków)
- Przygotowaną formę wkładamy na minimum 2h do lodówki bądź na 0,5 h do zamrażarki
- W międzyczasie przygotowujemy polewę
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę wraz z olejem koko
- Wyjmujemy masę cukierkową, kroimy na kawałki i obtaczamy w przestudzonej czekoladzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz