07 lutego

Pieczone Bataty


Słodkie ziemniaki w połączeniu z pesto, fetą i granatem tak mi posmakowały, że robiłam je dwa dni pod rząd ;)
Wydawać by się mogło, że to bardzo skomplikowane danie, a jest wręcz przeciwnie. Jeśli jesteś w posiadaniu malaksera to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Danie sprawdza się jako porcja obiadowa, ale również jest to super pomysł na imprezę gdyż danie prezentuje się wybornie. 
Zachęcam do zrobienia.

Pieczone Bataty

  • 3 bataty
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1 opakowanie sera typu greckiego (lub innego w zależności od upodobań) 
  • 1/2 owocu granatu
  •  
  • 1 opakowanie rukoli
  • 20g sera grana padano/parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść orzechów nerkowca (ok 15szt)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 cytryny 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni
  2. Bataty myjemy i kroimy wzdłuż na równe plastry (ok. 4)
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ziemniaki
  4. Nacieramy je oliwą, solą i pieprzem
  5. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 35 min, do miękkości
  6. Rukolę myjemy i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami wkładamy do rozdrabniacza
  7. Upieczone bataty smarujemy pesto, posypujemy rozkruszonym serem oraz wyłuskanym granatem
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger