Faszerowana dynia kaszą, soczewicą z dużą ilością kolendry i pieprzu.
Dzisiejszy obiad to iście spontaniczne podejście, miałam początkowo inną koncepcje, ale ostatecznie nie chciało mi się iść do sklepu i wykorzystałam to, co miałam akurat w domu ;) Powiem Wam, wyszło pysznie i aromatycznie...
Gorąco polecam
Gorąco polecam
Faszerowana dynia piżmowa
- 1 dynia piżmowa
- 100 g kaszy pęczak
- soczewica
- 1 puszka pomidorów
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub wody)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- tymianek, kolendra, sól, pieprz
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni
- Dynię kroimy na pół, wydrążamy pestki i nacinamy tworząc kratkę
- Posypujemy solą, pieprzem i nacieramy oliwą
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min, do miękkości
- Kaszę gotujemy wg instrukcji
- Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony drobniutko czosnek
- Dodajemy pomidory i zalewamy wszystko winem
- Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kolendrą, dusimy ok 10 min
- Gdy pomidory są już gotowe, dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę, wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę dusimy
- Upieczone dynie wypełniamy farszem i zapiekamy jeszcze ok 10 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz