07 lutego

Dynia piżmowa faszerowana kaszą


Faszerowana dynia kaszą, soczewicą z dużą ilością kolendry i pieprzu.
Dzisiejszy obiad to iście spontaniczne podejście, miałam początkowo inną koncepcje, ale ostatecznie nie chciało mi się iść do sklepu i wykorzystałam to, co miałam akurat w domu ;) Powiem Wam, wyszło pysznie i aromatycznie... 
Gorąco polecam

Faszerowana dynia piżmowa

  • 1 dynia piżmowa
  • 100 g kaszy pęczak
  • soczewica
  • 1 puszka pomidorów
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina (lub wody)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • tymianek, kolendra, sól, pieprz
  • sól, pieprz

 Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni
  2. Dynię kroimy na pół, wydrążamy pestki i nacinamy tworząc kratkę
  3. Posypujemy solą, pieprzem i nacieramy oliwą
  4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min, do miękkości
  5. Kaszę gotujemy wg instrukcji
  6. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojony drobniutko czosnek
  7. Dodajemy pomidory i zalewamy wszystko winem
  8. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i kolendrą, dusimy ok 10 min
  9. Gdy pomidory są już gotowe, dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę, wszystko razem mieszamy i jeszcze chwilę dusimy
  10. Upieczone dynie wypełniamy farszem i zapiekamy jeszcze ok 10 min
 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger