03 lutego

Pasztet Warzywny



Pasztet idealny, tak określił go mój małżonek
Pyszny, zarówno na zimno jak też odsmażony na patelni...Przyznam się szczerze, że jest tak smaczny iż znika już w trakcie robienia ;) Dużo warzyw, kasza jaglana odpowiednio dobrane przyprawy, to nie może się nie udać. Jeśli tylko jesteś amatorem takich warzywnych alternatyw gorąco polecam, gdyż jest to super danie które posmakuje całej rodzinie, a przynajmniej mam taką nadzieję :)

Pasztet Warzywny

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok 100g suchej)
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 3 pietruszki
  • 3 marchewki
  • 3  laski selera naciowego
  • kawałek selera
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • szklanka oleju (rzepakowy/kokosowy)
  • liść laurowy, gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, sól
Sposób przygotowania
  1. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek i chwilę razem posmażyć. Dodać pokrojone pory, liście laurowe i smażyć na niewielkim ogniu do czasu, aż por będzie szklisty i miękki. 
  2. W tym obrać resztę warzyw i zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w kostkę
  3. Kiedy pory będą zeszklone dodać przygotowane warzywa, zalać ok 0,5 szklanki wina i dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, czyli do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. Miękkie warzywa przełożyć do dużej miski. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, olej oraz pozostałe przyprawy i zmielić wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obficie obsypanej kaszą manną (nadmiar wysypać) 
  5. Piec przez 30 – 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjąć, studzić przez całą noc, a rano kroić.
Smacznego!!!

Po więcej zdrowych inspiracji zapraszam na mój Fan Page Diet Point





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger