Uwielbiam ciasto drożdżowe i jak widać na załączonym obrazku z wzajemnością 😉 bułka pięknie wyrosła, jest mięciutka, nie za słodka i nie sucha. Po prostu pycha :)
Ciasto drożdżowe gości w naszym domu przynajmniej raz w tygodniu, z reguły były to różne wypieki z cynamonem bądź tez z serem i przyznam się nieśmiało, że z makiem robiłam drożdżówkę pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz 😉
Jedynym minusem jest czas wyrabiania ciasta, 12-15 minut intensywnego ugniatania to lepsze niż siłownia 😉
Wieniec z makiem
- 500g mąki + 6 łyżek
- 8g suchych drożdży lub 25g świeżych
- 80g masła
- 250ml mleka
- 1 jajko + 1 żółtko
- 50g cukru
- szczypta soli
- 500g masy makowej*
- ulubione bakalie
Sposób przygotowania:
- Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, przestudzamy
- jeśli używamy świeżych drożdzy najpierw przygotowujemy zaczyn
- Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z resztą składników tj. suche drożdże, cukier, sól
- Dodajemy jajka, zagniatamy
- Następnie stopniowo wlewamy mleko z masłem i wszystko dokładnie zagniatamy co najmniej 12 minut podsypując kilkoma łyżkami mąki
- Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1,5 h w ciepłe miejsce bez przeciągów
- Po tym czasie chwile wyrabiamy i wałkujemy na dość duży prostokąt ok 40x60 cm
- Smarujemy masą makową
- Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku
- Następnie rulon przekrajamy na pół pozostawiając jedynie nie przeciętą końcówkę
- Zawijamy naprzemiennie tworząc warkocz
- Łączymy oba końce
- Obsypujemy bakaliami
- Pozostawiamy na kolejne 20 min
- Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku (góra dół) ok 25 min
Smacznego!!!
Piękny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊🍀
UsuńSuper😊, dziękuję za podpowiedź 😉🍀
OdpowiedzUsuń