27 listopada

Drożdżowy wieniec z makiem


Uwielbiam ciasto drożdżowe i jak widać na załączonym obrazku z wzajemnością 😉 bułka pięknie wyrosła, jest mięciutka, nie za słodka i nie sucha. Po prostu pycha :)
Ciasto drożdżowe gości w naszym domu przynajmniej raz w tygodniu, z reguły były to różne wypieki z cynamonem bądź tez z serem i przyznam się nieśmiało, że z makiem robiłam drożdżówkę pierwszy, ale na pewno nie ostatni raz 😉
Jedynym minusem jest czas wyrabiania ciasta, 12-15 minut intensywnego ugniatania to lepsze niż siłownia 😉

Wieniec z makiem

  • 500g mąki + 6 łyżek
  • 8g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 80g masła
  • 250ml mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 500g masy makowej*
  • ulubione bakalie
Sposób przygotowania:
  1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, przestudzamy 
  2. jeśli używamy świeżych drożdzy najpierw przygotowujemy zaczyn
  3. Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z resztą składników tj. suche drożdże, cukier, sól
  4. Dodajemy jajka, zagniatamy
  5. Następnie stopniowo wlewamy mleko z masłem i wszystko dokładnie zagniatamy co najmniej 12 minut podsypując kilkoma łyżkami mąki
  6. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1,5 h w ciepłe miejsce bez przeciągów
  7. Po tym czasie chwile wyrabiamy i wałkujemy na dość duży prostokąt ok 40x60 cm
  8. Smarujemy masą makową 
  9. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku
  10. Następnie rulon przekrajamy na pół pozostawiając jedynie nie przeciętą końcówkę
  11. Zawijamy naprzemiennie tworząc warkocz
  12. Łączymy oba końce 
  13. Obsypujemy bakaliami
  14. Pozostawiamy na kolejne 20 min 
  15. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku (góra dół) ok 25 min
Smacznego!!!




3 komentarze:

Copyright © Diet Point , Blogger