Śliwka, pieczarka i chilli...to połączenie Was zaskoczy
Delikatne i kruche mięso z indyka w towarzystwie klasycznych klusek śląskich to idealny zestaw. Czas przygotowania również zachęca do przyrządzenia tego dania gdyż to zaledwie niecała godzina. Dzięki dodaniu białego wina mięso jest delikatne a sos wyrazisty. Połączenie śliwki i ostrych przypraw nadaje daniu wyrazistego charakteru.
Szczerze polecam do spróbowania.
Gulasz z indyka
- 1kg mięsa z indyka/kurczaka
- 500g pieczarek
- 200g suszonych śliwek
- 1 duża cebula
- 0,5 szkalnki białego wytrawnego wina
- chilli, ostra papryka
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1kg ziemniaków już obranych
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- 1 żółtko
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Na większej patelni lub w garnku podgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek.
- Cebulę zdejmujemy z patelni i dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś indyka/kurczaka i obsmażamy ją z każdej strony.
- Podsmażone mięso przekładamy do garnka, dodajemy cebulę, przekrojone na pół suszone śliwki, chilli, wino i zalewamy wszystko bulionem/wrzątkiem. Gotujemy ok 40min.
- W między czasie obieramy i na dużym ogniu podsmażamy pieczarki. Solimy, pieprzymy i dodajemy do gulaszu.
Kluski śląskie:
- Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i od razu dokładnie rozgnieść praską lub zmielić w maszynce. Dokładnie ostudzić i odparować.
- Ziemniaki wyłożyć na talerz i uklepać. Wykroić 1/4 część ziemniaków, wyjąć je i odłożyć. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, w takiej ilości ile wyjęliśmy ziemniaków.
- Dodać jajko, żółtko oraz odłożone ziemniaki, całość posolić i połączyć składniki w gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać dodatkową mąkę ziemniaczaną. Uformować kulę.
- Odrywać po kawałku ciasta wielkości większego orzecha włoskiego i formować w dłoniach kulkę. Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić małe wgłębienie w środku. Gotowe kluseczki odkładać na bok.
- Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Ugotować pierwszą partię (połowę) klusek w następujący sposób: zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum i włożyć kluski. Trzymać je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 - 12 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać. Uważać aby woda się nie gotowała. Dzięki temu kluski będą miały gładką a nie poszarpaną powierzchnię.
- Wyłowić je łyżką cedzakową na talerz. Powtórzyć z drugą połową klusek.
Smacznego!
Jak tylko zakończę swój post warzywny, gotuję twój obiad. Juz mi ślina cieknie bokami. I ta zupa kalafiora do tego😃! Dziękuję Aniu
OdpowiedzUsuń