Aromatyczny indyk z dużą ilością rozmarynu, jabłek i cebuli...niedzielny obiad zaliczam do udanych ;)
To już moje drugie podejście do tego dania i powiem Wam, że zapewne nie ostatnie.
Danie powstało ostatnio na totalnym spontanie, teraz je dopracowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu.
Jeśli i Ty lubisz rozmaryn gorąco polecam, gdyż danie jest szybkie, lekkie a przede wszystkim pyszne :)
Indyk z rozmarynem
- ok 800g piersi (indyk, kurczak)*
- 2 duże cebule
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 1 szklanka cydru*
- świeży rozmaryn
- sol, pieprz, chilli, rozmaryn
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
- Filet kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, skrapiamy oliwą i mieszamy.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej (używam kokosowego) smażymy pokrojoną w piórka cebulę (ok. 5 - 7 minut, co chwilę mieszając), dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażamy, następnie dodajemy poszatkowanego pora, doprawiamy odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem i wszystko razem dusimy ok 5 min.
- Gdy cebula będzie już miękka zdejmujemy zawartość patelni do miski.
- Na tej samej patelni obsmażamy wcześniej zamarynowane mięso na dużym ogniu z obu stron, aż się zarumieni. Dokładamy cebulę, zalewamy winem i na wierzchu układamy obrane i pokrojone na plasterki jabłka.
- Wszystko razem dusimy do miękkości jabłek ok 3-5 min.
- Podajemy z ryżem.
* Cydr można zastąpić innym wytrawnym białym winem
* Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej
Ooo koniecznie muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńJesli tylko lubisz rozmaryn to polecam 🌞🍀
UsuńI tak jak pisałam, najlepiej zamarynowac mięsko wcześniej aby przeszło smakiem...milego dnia 🌞