05 listopada

Indyk z rozmarynem


Aromatyczny indyk z dużą ilością rozmarynu, jabłek i cebuli...niedzielny obiad zaliczam do udanych ;)

To już moje drugie podejście do tego dania i powiem Wam, że zapewne nie ostatnie.
Danie powstało ostatnio na totalnym spontanie, teraz je dopracowałam i jestem bardzo zadowolona z efektu.
Jeśli i Ty lubisz rozmaryn gorąco polecam, gdyż danie jest szybkie, lekkie a przede wszystkim pyszne :)

Indyk z rozmarynem

  • ok 800g piersi (indyk, kurczak)*
  • 2 duże cebule
  • 1 por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 1 szklanka cydru*
  • świeży rozmaryn
  • sol, pieprz, chilli, rozmaryn
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
  1. Filet kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, skrapiamy oliwą i mieszamy.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej (używam kokosowego) smażymy pokrojoną w piórka cebulę (ok. 5 - 7 minut, co chwilę mieszając), dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i chwilę razem podsmażamy, następnie dodajemy poszatkowanego pora, doprawiamy odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem i wszystko razem dusimy ok 5 min.
  3. Gdy cebula będzie już miękka zdejmujemy zawartość patelni do miski.
  4. Na tej samej patelni obsmażamy wcześniej zamarynowane mięso na dużym ogniu z obu stron, aż się zarumieni. Dokładamy cebulę, zalewamy winem i na wierzchu układamy obrane i pokrojone na plasterki jabłka.
  5. Wszystko razem dusimy do miękkości jabłek ok 3-5 min.
  6. Podajemy z ryżem.
Smacznego!!! 

* Cydr można zastąpić innym wytrawnym  białym winem
* Mięso najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej



2 komentarze:

  1. Ooo koniecznie muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli tylko lubisz rozmaryn to polecam 🌞🍀
      I tak jak pisałam, najlepiej zamarynowac mięsko wcześniej aby przeszło smakiem...milego dnia 🌞

      Usuń

Copyright © Diet Point , Blogger