20 września

Królowa dynia



Sezon dyniowy w pełni :)
A ja wychodzę z  założenia, że powinniśmy żyć zgodnie z naturą, bo ona wie, co w danym sezonie jest dla nas najlepsze.  Dlatego nasza zbilansowana dieta wymaga, aby korzystać z dobrodziejstw matki natury zgodnie z jej harmonogramem, ponieważ w różnych okresach dostarcza nam innych składników odżywczych ;) Aktualnie króluje dynia, dlatego w pełni rozkoszuje się jej smakiem w najróżniejszej postaci.

Królowa dynia

  • ok 600 g dyni
  • ok 600 g piersi z kurczaka (2 szt.)
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane/olej
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, ostra papryka 
Marynata do kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 drobno starte ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej (lub do smaku)
Sposób przygotowania :

Piersi kurczaka myjemy, usuwamy błony i chrząstki, kroimy w kostkę. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy. Dynię obieramy, usuwamy pestki  i kroimy w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).W garnku z grubym dnem podgrzewamy 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażamy kurczaka. Dodajemy szalotkę i dynię, chwilę razem podsmażamy. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości dyni. Podajemy z ugotowanym ryżem i świeżą zieleniną, np. bazylią lub kolendrą.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger