21 września

Czekośliwka



Czekośliwka - i ulegamy pokusie :)
Gdy śliwki są już dojrzałe i słodkie, w moim domu panuje śliwkowe szaleństwo :) Jemy je surowe, w ciastach, knedlach, ale najczęściej ukryte w słoiku w postaci ulubionego przysmaku, który jest już konfiturą nr 1. Czekośliwka stała się naszą tradycją i nie może jej zabraknąć wśród domowych przetworów. Czekośliwka jest szczególna, gdyż nie dodaję do niej cukru. Jedyny słodzik, to 50 g gorzkiej czekolady. Powidła śliwkowe oprócz tego, że są smacznym dodatkiem do ciast, naleśników i innych potraw, mają również właściwości zdrowotne, m.in. regulują perystaltykę jelit. Przygotowuje się je bez dodatku cukru, dlatego są najmniej kaloryczne ze wszystkich słodkich przetworów. Zachęcam wszystkich, nie tylko amatorów śliwek, do przyrządzenia tej zdrowej zamienniczki nutelli :)

Czekośliwka

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 pestek cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kakao
  • laska cynamonu
  • kilka łyżek cukru - opcjonalnie
Sposób przygotowania:

Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku w 120°C przez pół godziny. Nakrętki wygotowujemy w wodzie przez 10 minut. Umyte i pozbawione pestek śliwki  wrzucamy do garnka z jak najszerszym spodem. Dodajemy sok i pestki cytryny oraz laskę cynamonu. Zaczynamy proces gotowania. Mój proces składa się z dwóch dni:
Pierwszego dnia smażę owoce przez 1,5 godziny i drugiego dnia ok 2 godzin, aż dżem nabiera odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaję czekoladę i  kakao smażąc dodatkowe 7 minut.
Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki wkładamy talerzyk. Na zmrożony spodek wylewamy łyżkę gorącej konfitury. Jeśli zastyga, a na powierzchni tworzy się skórka, która marszczy się przy dotyku- wystarczy już gotowania.

Smacznego !!!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger