13 października

Żelki

 

Dzień dobry w środę  

Zanim wstawię przepis, gdyż domyślam się, iż jesteście zainteresowani domowymi żelkami 😉 proponuję zabawę 🎉 Kto zgadnie z czego są zrobione? 🤔 Dla ułatwienia dodam, że dla odmiany bazą były warzywa i owoce, które wszyscy uwielbiamy 😋 3 kolory - 3 smaki 💚❤🧡 Jestem bardzo ciekawa czy ktoś trafi 🧨🎯 
 
Ta zieleń mi troszkę nie wyszła, ale dopracujemy to przy następnej okazji ;) Już się nie mogę doczekać co tam będziecie wrzucać i z czego czarować 😋🤓🧙🧙‍♀️🧚‍♀️ Do później moi kreatywni czarodzieje 😘 
 
Pięknie dziękuję za wczorajsze wspólne czarowanie i gdyby tak połączyć siły fajne żelki by z tego były 😉 
 
Ale ale niestety nikt nie trafił, gdyż: 
- pomarańczowy to marchewka, pomarańcza, imbir 
- czerwony to buraczek, malinka, jabłuszko 
- zielony to szpinak i jabłko 
Dosładzałam miksturą zdrowia (tą z cytryną i cynamonem) 
 
Zasada wykonania jest banalnie prosta: 
* 150 ml płynu 
* 15-20g żelatyny/agaru (agaru należy chyba dać mniej) 
* ewentualnie słodzidło i sok z cytryny 
 
Wykonanie 
 
1. Posiadacze wyciskarek mają ułatwioną sprawę, gdyż cisną sok, odmierzają 150ml i zalewają żelatynę. Ale osoby bez dodatkowego sprzętu wcale nie mają trudniej, gdyż mogą tworzyć różne smaki używając np soku z "kartonu", herbaty lub świeżych owoców* 
2. Po kilku minutach gdy żelatyna napęcznieje, delikatnie podgrzewamy ją na malutkim ogniu, cały czas mieszając, absolutnie nie doprowadzamy do wrzenia, próbujemy i ewentualnie dosmaczamy słodzidłem i/lub sokiem z cytryny 
3. Przelewamy łyżeczką do foremek, chłodzimy w lodówce, moje były gotowe już po około 30 minutach Voilà 👌 
 
Smacznego i na zdrowie 
🧡💚❤ 
 
Miłego weekendu 🤗🌷 
 
* do rzadszego płynu dodajemy 15g, a do gęstrzych nawet 25g żelatyny 
* robiąc żelki ze świeżych warzyw i owoców przekładamy je do kielicha blendera, dokładnie miksujemy i dodajemy 50ml wody (łącznie ma być 150ml), przecedzamy przez sitko i postępujemy jak w przepisie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger