Co by tu zjeść na obiad...?
Jakże często zadajemy sobie to pytanie. Dla wielu z nas natchnieniem jest internet, innym rozmowa z ludźmi z otoczenia, jeszcze inni szukają pomysłu w swojej głowie ;)
Ja jadąc na dzisiejsze zakupy nie miałam koncepcji na dzisiejszy obiad...aż do czasu gdy moje oczy ujrzały promocje na Bataty :) i tak oto powstał faszerowany indykiem, bakłażanem i mozzarellą pieczony słodki ziemniak.
Zachęcam do spróbowania gdyż jest mega łatwy do przygotowania a efekt zarówno wizualny jak i smakowy mnie urzekł :)
Nadziewany Batat
- bataty*
- indyk bądź kurczak (polędwica, pierś)
- mozzarella
- tymianek
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
- Słodkie ziemniaki myjemy, osuszamy i pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 30-45 minut. (średni batat ok 40-45min)
- W międzyczasie oczyszczamy indyka/kurczaka, kroimy w drobną kostkę i marynujemy w oliwie, pieprzu, soli i tymianku.
- Bakłażany również kroimy w kostkę i obficie sypiemy solą, zostawiamy na około 20 min. aż puszczą sok.
- Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy mięso. Smażymy do zarumienienia na dużym ogniu. Po tym czasie dodajemy odsączone i przepłukane bakłażany i smażymy na małym ogniu dodatkowe 5 min.
- Upieczone bataty nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy w pierwszej kolejności mozzarella a następnie farszem z patelni, na wierzch układamy drobno pokrojoną mozzarelle.
- Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni aż ser się rozpuści (ok. 5-7 minut).
- Przed podaniem obficie posypujemy świeżym tymiankiem.
* jeden batat przypada na 1 osobę dorosłą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz