Muszę to napisać, te betony są REWELACYJNE!
Powtórzyłam przepis z dodatkiem kawy i znowu mieliśmy problem aby nie pochłonąć ich w całości
Teraz jeden leży przede mną i mówi do mnie "zjedz...zjedz mnie..."
Nie będę się rozpisywać, po prostu róbcie, udostępniajcie przepis i dzielcie się wrażeniami w komentarzach
Batony
6 sztuk *
265 kcal/85g
B: 7.35g T: 10.71g W: 35.08g
* 1 duży banan
* 0,5 szklanki rodzynek/żurawiny
* 2 łyżki chia
* 1 szklanka płatków owsianych
* 0,5 szklanki orzechów*
* 2 łyżki kokosa
* 2 łyżki słonecznika
* 2 łyżki płatków migdałowych
* 2 łyżki płynnego słodzidła
* 2 łyżki kawy (espresso, opcjonalnie)
* 1 łyżeczka cynamonu (kopiasta)
* aromat waniliowy (opcjonalnie)
* szczypta soli
Wykonanie
1. W misce rozgniatamy widelcem banana, tworzymy pure, dodajemy rodzynki i chia
2. Płatki owsiane mielimy ale nie na mąkę, dodajemy do banana
3.
Pozostałe składniki czyli orzechy, kokos, słonecznik, płatki migdałów
również rozdrabniamy, ja to robię w malakserze miksując dosłownie 5
sekund, przekładamy do banana
4. Dodajemy słodzidło, sól i pozostałe opcjonalne składniki i mieszamy
5.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i formując
kształt zwracamy szczególną uwagę na grubość naszych batonów
6. Pieczemy około 25 min w 180° i koniecznie suszymy na kratce
Smacznego i na zdrowie
* w komentarzu zamieszczę moją formę
* Ilość sztuk zależy tylko od Was i tego na jak duże kawałki pokroicie
* nie ma obowiązku dodania wszystkich bakalii wg mojej rozpiski, dajcie to co macie w proporcji:
- 0,5 szklanki bakalii miękkich (rodzynki, żurawina, jagody goi itp)
- 1 szklanka orzechów i innych dodatków (w tym chia, siemię lniane, orzechy, wiórki itp)
Ale fajne
OdpowiedzUsuń