Pulpety, które skradły nasze serca
Jestem ogromną fanką koperku ;) Bardzo go lubię, kojarzy mi się z wiosną i delikatną zupą mojej mamy, której za żadne skarby nie potrafię powtórzyć ;)
Mój małżonek na słowo "klopsiki" trochę kręcił nosem i zastrzegł sobie, że zje ale bez sosu.
Pulpety bez sosu? hmmm...na szczęście poprzez dodanie makaronu, który wchłonął fajnie sosik pulpety wyszły idealne.
Niezdecydowanym polecam, ponieważ wyszły przepyszne :)
Pulpety z Indyka
Składniki:
- mięso z indyka/kurczaka 500 dag
- czerstwa bułka
- kasza manna 1 łyżka
- cebula
- czosnek 3 ząbki
- marchewki x 2
- jajko
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
- Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut.
- Do miski włożyć mięso, startą na tarce cebulę, czosnek, pocięty drobno koperek, marchewkę startą na drobnych oczkach, przyprawy oraz odciśniętą bułkę
- Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor.
- Następnie zalewamy klopsiki wodą/bulionem tak aby przykryć pulpety prawie w całości. Dodajemy startą marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy bez przykrycia ok 20 min aż sos wyparuje i zgęstnieje, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie obracając pulpety.
- Pod koniec wszystko posypujemy koperkiem i dodajemy wcześniej ugotowany makaron
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz