11 października

Trufle jaglane



Zaledwie kilka składników a smak o niebo lepszy od oryginału...
Jaglane trufle są po prostu przepyszne. Z reguły gotując kaszę do innego dania dorzucam dodatkowy woreczek, z którego później czaruję coś na deser. Tym razem ulepiłam  nasze ulubione, przepełnione kokosem kulki mocy, które po prostu są obłędne i całkowicie wegańskie. Polecam :)

Trufle Jaglane

  • 100g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego 
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • syrop z agawy lub inne słodzidło
  • wiórki kokosowe
  • orzechy, kakao, liofilizowana żurawina itp

Sposób przygotowani:
  1. Kaszę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej pozostawić ją na całą noc, następie kilkukrotnie płuczemy w celu pozbycia się goryczki
  2. W rondelku gotujemy wodę z mlekiem i wkładamy do niej kaszę, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu ok 40 min 
  3. Po ostudzeniu wszystkie pozostałe składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę dosładzając do smaku
  4. Konsystencję regulujemy poprzez mleczko kokosowe jeśli masa wyjdzie zbyt zwarta lub dodając mąki gdy będzie za rzadka
  5. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je wedle uznania wiórkami, kakao, orzeszkami itp
Smacznego!!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger