Zaledwie kilka składników a smak o niebo lepszy od oryginału...
Jaglane trufle są po prostu przepyszne. Z reguły gotując kaszę do innego dania dorzucam dodatkowy woreczek, z którego później czaruję coś na deser. Tym razem ulepiłam nasze ulubione, przepełnione kokosem kulki mocy, które po prostu są obłędne i całkowicie wegańskie. Polecam :)
Trufle Jaglane
- 100g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- syrop z agawy lub inne słodzidło
- wiórki kokosowe
- orzechy, kakao, liofilizowana żurawina itp
Sposób przygotowani:
- Kaszę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej pozostawić ją na całą noc, następie kilkukrotnie płuczemy w celu pozbycia się goryczki
- W rondelku gotujemy wodę z mlekiem i wkładamy do niej kaszę, gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu ok 40 min
- Po ostudzeniu wszystkie pozostałe składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę dosładzając do smaku
- Konsystencję regulujemy poprzez mleczko kokosowe jeśli masa wyjdzie zbyt zwarta lub dodając mąki gdy będzie za rzadka
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je wedle uznania wiórkami, kakao, orzeszkami itp
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz