13 października

Szarlotka w papilotkach


Jesienny must have, czyli aromatyczne, wilgotne muffiny, wprost idealny kompan do herbaty, koca i książki na nadchodzące długie wieczory ;)
Muffinki są uniwersalną formą przekąski, którą możesz włożyć do lunchboxa, szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości lub po prostu jako przepyszny deser dla całej rodziny. Polecam

Szarlotka w papilotkach

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 0,5 szklanki słodzidła, u mnie ksylitol
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu, użyłam przyprawy do szarlotki
  • 100g masła lub pół szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka 
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C
  2. Do miski przesiewamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, oraz wsypujemy ksylitol, mielone migdały, dokładnie mieszamy
  3. Roztapiamy masło w misce, wlewamy mleko, wbijamy jajka i roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę 
  4. Jabłka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach (łączna waga około 250g) 
  5. Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz tarte jabłka i miód, mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników
  6. Nakładamy równe porcje ciasta do papilotek
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
  8. Pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger