Jesienny must have, czyli aromatyczne, wilgotne muffiny, wprost idealny kompan do herbaty, koca i książki na nadchodzące długie wieczory ;)
Muffinki są uniwersalną formą przekąski, którą możesz włożyć do lunchboxa, szybko przygotować dla niezapowiedzianych gości lub po prostu jako przepyszny deser dla całej rodziny. Polecam
Szarlotka w papilotkach
- 1 szklanka maki pszennej
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 50g zmielonych migdałów
- 0,5 szklanki słodzidła, u mnie ksylitol
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu, użyłam przyprawy do szarlotki
- 100g masła lub pół szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C
- Do miski przesiewamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, oraz wsypujemy ksylitol, mielone migdały, dokładnie mieszamy
- Roztapiamy masło w misce, wlewamy mleko, wbijamy jajka i roztrzepujemy trzepaczką na jednolitą masę
- Jabłka i marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach (łączna waga około 250g)
- Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz tarte jabłka i miód, mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników
- Nakładamy równe porcje ciasta do papilotek
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez 25 minut do suchego patyczka i zrumienionego wierzchu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz