03 grudnia

Budyń jaglany


Mamo zrób budyń! A że miałam akurat ugotowaną kaszę jaglaną, dodałam kilka magicznych składników w celu urozmaicenia smaku i wyszło przepysznie :) 
Budyń z kaszy jaglanej  to super alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Możecie zrobić go na ulubionym mleku, dodać ulubione owoce, kakao, bakalie albo polać domowym sokiem malinowym. Smakowitości :)


Budyń Jaglany

  • 200g kaszy jaglanej
  • mleko roślinne, najlepiej kokosowe 
  • szczypta soli
  • woda
  • mleczko kokosowe
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe 
  • syrop z agawy

Sposób przygotowania:
  1. Kaszę gotujemy przez ok 20 min.  w 2 szklankach wody i 2 szklankach mleka z odrobiną soli. Wcześniej należy kaszę moczyć całą noc w zimnej wodzie, lub kilkukrotnie przepłukać ją pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki
  2. Ugotowaną kaszę pozostawiamy w garnku na kolejne 10 min
  3. Następnie  dodajemy 0,5 puszki mleczka kokosowego i 2 łyżki oleju, blendujemy wszystko  na gładki krem
  4. Dosładzamy syropem z agawy i dolewamy mleko w celu otrzymania pożądanej budyniowej konsystencji
  5. Dekorujemy wiórkami i owocami
Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger