Mamo zrób budyń! A że miałam akurat ugotowaną kaszę jaglaną, dodałam kilka magicznych składników w celu urozmaicenia smaku i wyszło przepysznie :)
Budyń z kaszy jaglanej to super alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Możecie zrobić go na ulubionym mleku, dodać ulubione owoce, kakao, bakalie albo polać domowym sokiem malinowym. Smakowitości :)
Budyń Jaglany
- 200g kaszy jaglanej
- mleko roślinne, najlepiej kokosowe
- szczypta soli
- woda
- mleczko kokosowe
- 2 łyżki oleju kokosowego
- wiórki kokosowe
- syrop z agawy
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy przez ok 20 min. w 2 szklankach wody i 2 szklankach mleka z odrobiną soli. Wcześniej należy kaszę moczyć całą noc w zimnej wodzie, lub kilkukrotnie przepłukać ją pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki
- Ugotowaną kaszę pozostawiamy w garnku na kolejne 10 min
- Następnie dodajemy 0,5 puszki mleczka kokosowego i 2 łyżki oleju, blendujemy wszystko na gładki krem
- Dosładzamy syropem z agawy i dolewamy mleko w celu otrzymania pożądanej budyniowej konsystencji
- Dekorujemy wiórkami i owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz