Czy ryba może się znudzić, chyba nie ;)
Jakiś czas temu opracowałam schemat przygotowywania obiadów, mianowicie zaczynając od poniedziałku : mięso, ryba, bezmięsnie, mieso, ryba i weekend, czyli totalna dowolność;)
Podążając wypracowanym schematem dziś wypadła ryba i tym oto sposobem powstała przepyszna rybka z warzywami, wszyscy wołali o dokładkę, także chyba było dobrze ;)
Polecam :)
Ryba "Po mojemu"
- 500g fileta ryby (dorsz, miruna)
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki maki ryżowej*
- pieprz, chilli, czarny sezam
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 papryki w róznych kolorach
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka poszatkowanego imbiru
- sól, pieprz, cukier
- Rybę kroimy na mniejsze kawałki
- Jajka łączymy z resztą składników, dokładnie mieszamy i do powstałej masy wkładamy rybę, dokładnie obtaczamy ją w "panierce", odstawiamy.
- Podgrzewamy olej kokosowy, cebulę kroimy w drobne piórka i podsmarzamy na rozgrzanym tłuszczu, dusimy chwilkę pod koniec dodając czosnek
- Papryki kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli wraz z imbirem, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem
- Gdy warzywa zmiękną, po około 10 minutach dolewamy szklankę gorącej przegotowanej wody, wszystko razem dusimy kolejne 10min
- Do mąki ryżowej dolewamy odrobinę zimnej wody tworząc gładką pastę, dolewamy ją do warzyw, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę, ewentualnie dolewając goracej wody gdyby sos był za gęsty
- Zdejmujemy warzywa z ognia, dolewamy oleju i smażymy rybę
- Po obróceniu ryby na drugą stronę wierzch posypujemy czarnym sezamem
- Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z ryżem i kapusta kiszoną
* można zastąpić inną mąką
świetny pomysł :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🍀 smakuje tez super 😊🌞
Usuń