22 listopada

Indyk w pomarańczy


Kupilam bardzo ładny filet środkowy z indyka, ale totalnie nie mialam na niego koncepcji. Weszłam do domu, szybki rekonesans moich zasobów w lodówce i oto powstał indyk w sosie z pomarańczy. Robi sie go błyskawicznie, u nas tylko z sałatą także fit jak sie patrzy 😉
Polecam jak zawsze 😊

Indyk w pomarańczy 

  • 500g fileta z indyka bądź kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 
  • sól, pieprz, chilli 
Marynata
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • sok z połówki pomarańczy 
  • sol, pieprz, chilli 
Sposób przygotowania 
  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem 
  2. Marynujemy w marynacie, odstawiamy na conajmniej 30 min (czym dłużej tym lepiej)
  3. Pomarańcze obieramy jak jabłko i filetujemy, pozbywamy sie białych błonek
  4. Mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu  (olej kokosowy), gdy piersi sie zarumienią dodojemy wino, miód i pomarańcze
  5. Wszystko razem dusimy ok 10min
  6. Sos doprawiamy solą i pieprzem
  7. Podajemy z sałatą, u mnie rukola, pomarancza i granat
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger