Kupilam bardzo ładny filet środkowy z indyka, ale totalnie nie mialam na niego koncepcji. Weszłam do domu, szybki rekonesans moich zasobów w lodówce i oto powstał indyk w sosie z pomarańczy. Robi sie go błyskawicznie, u nas tylko z sałatą także fit jak sie patrzy 😉
Polecam jak zawsze 😊
Indyk w pomarańczy
- 500g fileta z indyka bądź kurczaka
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, chilli
Marynata
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka miodu
- sok z połówki pomarańczy
- sol, pieprz, chilli
Sposób przygotowania
- Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
- Marynujemy w marynacie, odstawiamy na conajmniej 30 min (czym dłużej tym lepiej)
- Pomarańcze obieramy jak jabłko i filetujemy, pozbywamy sie białych błonek
- Mięso obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu (olej kokosowy), gdy piersi sie zarumienią dodojemy wino, miód i pomarańcze
- Wszystko razem dusimy ok 10min
- Sos doprawiamy solą i pieprzem
- Podajemy z sałatą, u mnie rukola, pomarancza i granat
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz