Kotlety mielone w zdrowszej wersji.
Bardzo lubimy te kotleciki, jest to fajna alternatywa dla zwykłych mielonych. Poprzez wzbogacenie ich cukinią, czosnkiem i kolendrą uzyskujemy bardzo ciekawy smak a przy okazji dostarczamy kolejnej porcji warzyw :)
Polecam do ulepienia ;)
Cukiniowe Kulki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej
- świeża kolendra
- sól, pieprz
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy.
- Cukinię przecinamy na pół, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszając smażymy przez ok. 5 minut.
- Mięso wraz z cukinią wkładamy do większej miski, dodajemy jajko, kaszkę mannę, kolendrę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety.
- Rozgrzewamy patelnię wraz z tłuszczem, u mnie olej koko i obsmażamy kotlety z obu stron. Następnie układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
- Podajemy z ryżem bądź ziemniakami i surówką.
Fajne i jak zdrowe to więcej się wsunie :)
OdpowiedzUsuńdokładnie ;)
Usuń