Lekki sobotni obiad i to zaledwie w 15min, z czego najdłużej gotowała się kasza jaglana, którą podałam jako dodatek do "kotleta" ;). Równie dobrze danie możemy skonsumować na kolację gdyż jest lekkie i zdrowe.
Łososiowy Kotlet
- 350 g filetów z łososia
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- drobno pokrojona natka pietruszki bądź koperku
- 1 łyżka sosu sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 żółtko
- 1 łyżka kaszy manny
- mąka jaglana (bądź inna), olej kokosowy
Sposób przygotowania:
- Łososia dokładnie oczyścić z ości, odciąć skórę oraz wyciąć szare części filetu. Umyć, a następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Rybę drobniutko pokroić, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, oregano, skórką cytrynową, czosnkiem startym na drobnej tarce, sosem sojowym. Dodać żółtko, kaszę mannę, natkę. wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, ja użyłam widelca
- Uformować niewielkie kotlety i obtoczyć lekko mąką - tylko z dwóch stron. Krótko smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po około minucie z każdej strony.
- Podawać na sałacie z kaszą jaglaną lub w formie burgera w pieczywie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz