18 marca

Łososiowy Kotlet


Lekki sobotni obiad i to zaledwie w 15min, z czego najdłużej gotowała się kasza jaglana, którą podałam jako dodatek do "kotleta" ;). Równie dobrze danie możemy skonsumować na kolację gdyż jest lekkie i zdrowe.

Łososiowy Kotlet


Składniki:
  • 350 g filetów z łososia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku
  • drobno pokrojona natka pietruszki bądź koperku
  • 1 łyżka sosu sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • mąka jaglana (bądź inna), olej kokosowy

Sposób przygotowania:
  1. Łososia dokładnie oczyścić z ości, odciąć skórę oraz wyciąć szare części filetu. Umyć, a następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Rybę drobniutko pokroić, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, oregano, skórką cytrynową, czosnkiem startym na drobnej tarce, sosem sojowym. Dodać żółtko, kaszę mannę, natkę. wymieszać i wyrobić na jednolitą masę, ja użyłam widelca
  3. Uformować niewielkie kotlety i obtoczyć lekko mąką - tylko z dwóch stron. Krótko smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po około minucie z każdej strony.
  4. Podawać na sałacie z kaszą jaglaną lub w formie burgera w pieczywie.
Smacznego!!! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger