Orientalna zupa z rybą i ciecierzycą
W polskich domach najczęściej gdy łapie nas przeziębienie sięgamy po rosół, ja dla odmiany gdyż za rosołem szczególnie nie przepadam proponuję Wam aromatyczną i rozgrzewającą zupę na nutę azjatycką. Wbrew pozorom przygotowanie potrawy nie wymaga od nas dużego nakładu pracy a składniki są już ogólnie dostępne, także zachęcam do spróbowania :)
Powiew Orientu
Składniki:
- 300 g filet białej ryby np. dorsz
- 400 g cieciorka
- 1 x cebula
- olej z kokosa
- 3 x ząbki czosnku
- 1 x puszka pomidorów
- 0,5 szklanki mleczka kokosowego
- włoszczyzna
- trawa cytrynowa ok 3 cm (biała część)
- papryczka chilli
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz, kardamon, kurkuma
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy na małym ogniu aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy starty czosnek i przyprawy.
- Obrane warzywa wraz z pomidorami dodajemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Kroimy trawę cytrynową i wszystko razem dusimy do miękkości warzyw. Następnie zupę blendujemy na gładki krem.
- Dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz pokrojoną na dość duże kawałki rybę i gotujemy jeszcze przez chwilę, ok 5 min. Skrapiamy sokiem z limonki.
- Odstawiamy z ognia i mieszając dodajemy stopniowo mleko kokosowe. Posypujemy kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz