20 marca

Powiew Orientu


Orientalna zupa z rybą i ciecierzycą
W polskich domach najczęściej gdy łapie nas przeziębienie sięgamy po rosół, ja dla odmiany gdyż za rosołem szczególnie nie przepadam proponuję Wam aromatyczną i rozgrzewającą zupę na nutę azjatycką. Wbrew pozorom przygotowanie potrawy nie wymaga od nas dużego nakładu pracy a składniki są już ogólnie dostępne, także zachęcam do spróbowania :) 


Powiew Orientu

Składniki:
  • 300 g filet białej ryby np. dorsz
  • 400 g cieciorka
  • 1 x cebula
  • olej z kokosa
  • 3 x ząbki czosnku
  • 1 x puszka pomidorów
  • 0,5 szklanki mleczka kokosowego
  • włoszczyzna
  • trawa cytrynowa ok 3 cm (biała część)
  • papryczka chilli
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, kardamon, kurkuma

Sposób przygotowania:
  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy na małym ogniu aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy starty czosnek i przyprawy.
  2. Obrane warzywa wraz z pomidorami dodajemy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Kroimy trawę cytrynową i wszystko razem dusimy do miękkości warzyw. Następnie zupę blendujemy na gładki krem.
  3. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz pokrojoną na dość duże kawałki rybę i gotujemy jeszcze przez chwilę, ok 5 min. Skrapiamy sokiem z limonki.
  4. Odstawiamy z ognia i mieszając dodajemy stopniowo mleko kokosowe. Posypujemy kolendrą lub inną ulubioną zieleniną.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger