05 października

Gotowany Indyk



Lekko, szybko i co najważniejsze zdrowo
Często spotykam się z opinią, że zdrowe odżywianie jest pracochłonne, kosztowne i niesmaczne!!! Dzisiejszy obiad obala te wszystkie stereotypowe slogany. Przygotowanie całego posiłku zajęło mi zaledwie 30 min a efekt widzicie na talerzu. Jeśli ciągle zaliczasz się do sceptyków i szukasz usprawiedliwienia do zjedzenia kolejnego schabowego bądź też fastfooda polecam gotowanego indyka z brązowym ryżem i surówką.

Gotowany indyk

  • 4 filety z indyka
  • cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • szklanka zielonego mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki śmietany
  • pieprz, sól, szczypta pieprzu cayenne,
  • surówka :
  • roszponka
  • rzodkiewka
  • olej lniany
  • brązowy ryż
Sposób przygotowania:
 
Filety myjemy, wysuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Na rozgrzanym tłuszczu (olej/masło klarowane) smażymy cebule, po kilku minutach dodajemy czosnek i por. Chwilkę razem smażymy po czym wkładamy mięso. Dolewamy wody tak aby tylko minimalnie przykryła filety, przyprawiamy. Wszystko razem dusimy ok 20 min, po czym dodajemy opłukany pod bieżąca woda mrożony groszek i śmietanę, gotujemy kolejne 5 min. Na koniec oprószamy wszystko natką pietruszki. Podajemy z surówka z roszponki  wraz z brązowym ryżem.

Smacznego !!! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger