Zatrzymać lato
A jak to zrobić najlepiej? Zamknąć je w słoiku ;)
Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura, dobór owoców oraz sposób przetwarzania. Samodzielnie przygotowywanie przetworów na zimę powoli przechodzi do historii. Mało kto decyduje się na spędzanie letnich upalnych dni w kuchni, by przygotować marynaty z warzyw, dżemy, powidła, konfitury czy galaretki z owoców. Łatwiej kupić gotowe produkty. Z całą pewnością domowe przetwory lub te pochodzące z upraw ekologicznych są lepszym rozwiązaniem niż zakupione w sklepie, przede wszystkim z uwagi na brak konserwantów oraz słodzików. Przygotowując konfiturę lub dżem mamy wpływ na dobór owoców, sami decydujemy o ilości cukru i sposobie przyrządzania. Warto zatem przed nadejściem zimy zadbać o zaopatrzenie spiżarki w domowej roboty, zdrowe i smaczne przetwory.
Dynia z Pomarańczą
- 1,3 kg dyni już obranej
- 300 g cukru
- 2 pomarańcze
- skórka obrana z 1 dużej pomarańczy
- sok z jednej cytryny
- świeży imbir
Sposób przygotowania:
Dynie kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy ją na około 1-2h aż puści sok. Gotowanie dżemów z reguły rozkładam na dwa dni. W pierwszym dniu dynię gotujemy wraz z sokiem z cytryny na wolnym ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie obieramy pomarańcze ( musimy je "wyfiletować" czyli wykroić miąższ, spomiędzy błonek, wyjąć pestki i drobno pokroić, ważne jest aby pozbyć się błonek gdyż one dodają goryczki, a tego chcemy uniknąć), dodajemy do gotującej się dyni i chwilę razem smażymy. Na drugi dzień ponownie zagotowujemy dżem i dodajemy do niego syrop z pomarańczowej skorki.
Przygotowanie syropu:
do 1 szklanki wody dodajemy 2 łyżki cukru, utarty imbir i skórkę pomarańczową (ze skórki odkrajamy białą część i następnie samą pomarańczową kroimy w kosteczkę). Gotujemy ok. 10 minut.
Do gotującej się dyni dodajemy syrop i smażymy aż nasz dżem osiągnie odpowiednią gęstą konsystencję. Nie zapominamy o mieszaniu dżemu podczas całego procesu gotowania w celu uniknięcia przypalenia.
Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Gorący dżem przekładamy do
słoików, odwracamy je do góry dnem, nakrywamy kocem i zostawiamy aż ostygną. Dla bezpieczeństwa można je poddać procesowi pasteryzacji.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi lub ścierką. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego !!! :)
Świetny pomysł z dodaniem dyni.
OdpowiedzUsuńSama pomarańcza niestety potrafi wyjść kwaśno cierpka. Ten przepis na pewno zagości w mojej kuchni.:-)
Tak jak pisałam w opisie dżem jest przepyszny, tylko trzeba dokładnie pozbyć się białej części pomarańczy i skórkę pokroić w delikatnie większą kosteczkę i powinno wyjść super :)
Usuń