Krem z buraka, czemu nie?
Czerwony burak oprócz dużej ilości witaminy C, B1, karotenu i witaminy P, zawiera wiele makro- i mikroelementów. Jest w nim dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanu, działającego leczniczo na nowotwory złośliwe.
Ponadto burak ma jeszcze mnóstwo innych zalet i wartości pro zdrowotnych dlatego dziś pragnę Was zachęcić do wypróbowania bardzo prostej zupy, która dzięki wzbogaceniu jej o jabłko i imbir, które nadadzą zupie wyraźnego charakteru z pewnością przypadnie Wam do gustu.
Buraczane wariacje
- 5 buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 łyżki soku z cytryny
- kawałek korzenia imbiru
- 1 jabłko
- sól, pieprz, cukier, pieprz cayenne, kurkuma
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę. Po około 1 minucie dorzucamy czosnek i resztę pokrojonych warzyw, chwilkę razem smażymy po czym zalewamy wszystko ok 0,7 litra wody, tak aby zakryć warzywa. Gotujemy do miękkości. Następnie zdejmujemy zupę z palnika, dodajemy pokrojone jabłko, imbir, sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Na koniec wszystko blendujemy na gładki krem. Ja podałam zupę z kleksem gęstej śmietany i kromką żytniego chleba.
Smacznego !!! :)
Ale super :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuń