Ciasteczkowy potwór to ja :)
Jeśli podwieczorek, to tylko słodki, ale przede wszystkim zdrowy baton, bez wyrzutów sumienia:) Baton na bazie płatków orkiszowych daje mnóstwo energii i jednocześnie zaspokaja nagłą ochotę na słodkości. Nie zawiera mąki ani tłuszczu. Dlatego wszystkim łasuchom, tym mniejszym i większym, polecam zdrowe batony, które mogą służyć naszym milusińskim jako drugie śniadanie, a nam jako pyszny i zdrowy deser :)
Batony mocy
- 300 g płatków, dowolnie orkiszowych, jaglanych, górskich
- 200 g dowolnych orzechów, najlepiej mieszanka
- garść bakalii w tym morela, żurawina, rodzynki
- 50 g zmielonych migdałów
- 3 łyżki ekspandowanego amarantusa
- 1 jajko
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Mix bakaliowo - orzechowy siekamy, bądź wkładamy do młynka i rozdrabniamy. Następnie wszystkie składniki mieszamy w misce. Ja użyłam foremek, ale można też je zrobić w formie klasycznych batonów. Otrzymaną, jednolitą masę wykładamy do formy i ugniatamy, tak aby wyrównać powierzchnię i składniki ładnie się posklejały. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy batony do lekkiego zrumienienia (ok 15 minut).
Po wyjęciu batonów z piekarnika, odkładamy je do wystygnięcia i kroimy na równe części na kształt klasycznych batoników :)
Po wyjęciu batonów z piekarnika, odkładamy je do wystygnięcia i kroimy na równe części na kształt klasycznych batoników :)
Smacznego!!! Piszcie jak Wam smakowało :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz