Weekendowe hello
Zrobiłam marchewkowe
Cudownie cynamonowe
Z subtelną nutką kokosa
Wszyscy do piekarnika wtykali nosa
I wierzcie lub nie
W mig zniknęło całe
Oczywiście przepisem się podzielę
Ale najszybciej w niedzielę
Życzę Wam pięknego weekendu
I niech trwa "bez endu"
Ps.
Ogromną prośbę mam
O obserwację mojego instagrama
Choć mało się tam udzielam
Bo słabo to wszystko ogarniam
Muszę mieć 10k
Aby móc udostępniać link w swipe up
Ciasto Marchewkowe
Składniki
* 250g mąki
* 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki *
* 1 łyżeczka pdp
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli
* 250g marchewki startej na średnich/dużych oczkach
* 60g wiórek
* 60g dowolnych bakalii ja użyłam żurawiny
* 2 jajka
* 100g słodzidła np ksylitol
* 150 ml oleju
* 300g twarogu
* 200ml mleczka kokosowego
* 20g żelatyny + wrzątek
* 4 łyżki ksylitolu
* 4 łyżki wiórek
Wykonanie
1. Przesiewamy mąkę wraz z przyprawami, proszkiem, sodą i solą
2. Łączymy marchewkę, wiórki, bakalie
3. Jajka ubijamy do podwojenia objętości, dodajemy słodzidło i dalej ubijać na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej
4. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C
5. Delikatnie łączymy wszystkie składniki
6. Ciasto wykładamy do formy o średnicy ~ 21cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 1 godzinę lub do suchego patyczka
7. Żelatynę zalewamy wrzątkiem tylko do przykrycia, mieszamy
8. Pozostałe składniki kremu mieszamy (oprócz kokosa), dodajemy rozpuszczoną żelatynę (możemy ją wcześniej zahartować) i wstawiamy do lodówki
9. Gdy ciasto przestygnie, przekrajany je na pół
10. Z serowej masy odkładamy część na "polewę", a do reszty dodajemy kokos i przekładamy delikatnie stężałym kremem, a resztę kremu rozprowadzamy po wierzchu ciasta
Smacznego i na zdrowie
* można użyć tylko cynamonu, albo np mieszanki do grzańca, przyprawę do piernika itp
Dobry wieczór co to znaczy 1 łyżeczka pdp
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia
UsuńNieco ciekawych przepisów można znaleźć też i tutaj: https://diet4u.org/
OdpowiedzUsuń