Mocno czekoladowe muffinki a'la murzynek ;)
Miałam
ostatnio ochotę na coś czekoladowego, i tak oto powstały te pyszne
babeczki. Z reguły wybieram tę formę wypieku gdyż jest najbardziej
poręczna, można z łatwością kontrolować pochłoniętą ilość i co
najważniejsze nie ma kłótni, że ktoś dostał większy kawałek ;)
Także zachęcam co wypieku :)
Murzynkowe Muffinki
- 2 szklanki mąki (użyłam mąki orkiszowej, ale z powodzeniem może być to np pszenna bio)
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 4 łyżki kakao (naturalnego)
- 1 łyżeczka proszku
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego bądź kefiru lub mleka
- 1 szklanka dżemu (użyłam swojskiej roboty czekośliwki, przepis na blogu)
- 4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego i ostudzonego)
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Suche składniki mieszamy w pierwszej kolejności, najlepiej wcześniej je przesiewając
- Dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia
- Piekarnik rozgrzewamy do 180
- Formę do muffinów wypełniamy papilotkami oraz masą czekoladową, pieczemy 25-30 min do tzw suchego patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz