28 stycznia

Murzynkowe Muffiny


Mocno czekoladowe muffinki a'la murzynek ;)

Miałam ostatnio ochotę na coś czekoladowego, i tak oto powstały te pyszne babeczki. Z reguły wybieram tę formę wypieku gdyż jest najbardziej poręczna, można z łatwością kontrolować pochłoniętą ilość i co najważniejsze nie ma kłótni, że ktoś dostał większy kawałek ;)
Także zachęcam co wypieku :)

Murzynkowe Muffinki

  • 2 szklanki mąki (użyłam mąki orkiszowej, ale z powodzeniem może być to np pszenna bio)
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 4 łyżki kakao (naturalnego)
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego bądź kefiru lub mleka
  • 1 szklanka dżemu (użyłam swojskiej roboty czekośliwki, przepis na blogu)
  • 4 łyżki oleju kokosowego (roztopionego i ostudzonego)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  2. Suche składniki mieszamy w pierwszej kolejności, najlepiej wcześniej je przesiewając
  3. Dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180
  5. Formę do muffinów wypełniamy papilotkami oraz masą czekoladową, pieczemy 25-30 min do tzw suchego patyczka
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger