16 listopada

Rozgrzewający Krem Marchewkowy


Wracam do domu na spokojnie, bez stresu "o matko co ja wykombinuje dzisiaj na obiad" ;)
Wczoraj wieczorem zrobiłam pyszną marchewkową, która dzięki imbirowi, chilli i tymiankowi została odpowiednio podkręcona w smaku. Przyznam się, że sama chyba wypiłam 1 litr ;) ze świeżą bułeczką niebo w gębie...

Krem Marchewkowy

  • 6 marchewek
  • mięso na wywar (u mnie 4 udka )
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 batat
  • korzen imbiru około 0,5 kciuka
  • sól, pieprz, chilli, kurkuma, świeży tymianek

Sposób przygotowania:
  1. Nastawiamy wywar mięsny, czyli wkładamy mięso do garna i zalewamy wodą delikatnie ponad mięso. Gotujemy do miękkości
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dokładamy obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i seler. Smażymy często mieszając około 10 min.
  3. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy warzywa z patelni i gotujemy wszystko razem około 10min. Następnie obieramy i dodajemy batata, gotujemy ok 15 min.
  4. Imbir opalamy nad kuchenką gazową, jeśli nie mamy możliwości trudno ;), dokładamy do zupy.
  5. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i chilli.
  6. Gotowe mięso wyjmujemy a zupę blendujemy na gładki krem. W razie konieczności uzupełniamy wodą w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!!!


2 komentarze:

Copyright © Diet Point , Blogger