Wracam do domu na spokojnie, bez stresu "o matko co ja wykombinuje dzisiaj na obiad" ;)
Wczoraj wieczorem zrobiłam pyszną marchewkową, która dzięki imbirowi, chilli i tymiankowi została odpowiednio podkręcona w smaku. Przyznam się, że sama chyba wypiłam 1 litr ;) ze świeżą bułeczką niebo w gębie...
Krem Marchewkowy
- 6 marchewek
- mięso na wywar (u mnie 4 udka )
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 batat
- korzen imbiru około 0,5 kciuka
- sól, pieprz, chilli, kurkuma, świeży tymianek
Sposób przygotowania:
- Nastawiamy wywar mięsny, czyli wkładamy mięso do garna i zalewamy wodą delikatnie ponad mięso. Gotujemy do miękkości
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dokładamy obrane i pokrojone marchewki, pietruszki i seler. Smażymy często mieszając około 10 min.
- Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy warzywa z patelni i gotujemy wszystko razem około 10min. Następnie obieramy i dodajemy batata, gotujemy ok 15 min.
- Imbir opalamy nad kuchenką gazową, jeśli nie mamy możliwości trudno ;), dokładamy do zupy.
- Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i chilli.
- Gotowe mięso wyjmujemy a zupę blendujemy na gładki krem. W razie konieczności uzupełniamy wodą w celu otrzymania odpowiedniej konsystencji.
Ja robię podobną tylko z dyni ;)
OdpowiedzUsuńJa też, i właśnie z braku dyni powstała maarchewkowa 😉💚
OdpowiedzUsuń