18 listopada

Pieczarki King Size


Faszerowane pieczarki mielonym mięsem z indyka.
Nie wiem jak jest u Was ale u mnie pomysł na obiad rodzi sie z reguły w sklepie podczas zakupów. Dzisiaj wpadły mi w ręce duże pieczarki, szybka burza mózgu i tak powstało dzisiejsze danie.
Polecam i zachęcam do spróbowania :)

Pieczarki z mięsem 


  • duże pieczarki (u mnie 12szt)
  • 500g mięsa mielonego z indykiem
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 żółtka 
  • szczypiorek 
  • ser żółty (około 3 łyżki startego na dużych oczkach)
  • sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania
  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, pod koniec dodajemy pokrojony czosnek, chwilę razem dusimy i przekładamy do miseczki.
  2. Mniejsze pieczarki obieramy, ktoimy drobno i smazymy na dużym ogniu aż do odparowania wody.  Dodajemy cebule, doprawiamy sola, pieprzem i chwilę razem smazymy. Zdejmujemy do miski
  3. Mieso mielone przekladamy na rozgrzaną patelnię, smazymy pod koniec dodajac poeczarki z cebulką, ser żółty  i bułkę tartą.
  4. Patelnię zostawiamy do przestygnięcia po czym dodajemy żółtka jaj.
  5. Duze pieczarki pozbawiamy nóżek, solimy je i wypełniamy farszem.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180° i wkladamy pieczarki, zapiekamy 30min.
Smacznego!!!



2 komentarze:

Copyright © Diet Point , Blogger