Faszerowane pieczarki mielonym mięsem z indyka.
Nie wiem jak jest u Was ale u mnie pomysł na obiad rodzi sie z reguły w sklepie podczas zakupów. Dzisiaj wpadły mi w ręce duże pieczarki, szybka burza mózgu i tak powstało dzisiejsze danie.
Polecam i zachęcam do spróbowania :)
Pieczarki z mięsem
- duże pieczarki (u mnie 12szt)
- 500g mięsa mielonego z indykiem
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 żółtka
- szczypiorek
- ser żółty (około 3 łyżki startego na dużych oczkach)
- sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, pod koniec dodajemy pokrojony czosnek, chwilę razem dusimy i przekładamy do miseczki.
- Mniejsze pieczarki obieramy, ktoimy drobno i smazymy na dużym ogniu aż do odparowania wody. Dodajemy cebule, doprawiamy sola, pieprzem i chwilę razem smazymy. Zdejmujemy do miski
- Mieso mielone przekladamy na rozgrzaną patelnię, smazymy pod koniec dodajac poeczarki z cebulką, ser żółty i bułkę tartą.
- Patelnię zostawiamy do przestygnięcia po czym dodajemy żółtka jaj.
- Duze pieczarki pozbawiamy nóżek, solimy je i wypełniamy farszem.
- Piekarnik nagrzewamy do 180° i wkladamy pieczarki, zapiekamy 30min.
Smacznego!!!
prezentują się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
Usuń