Kuchnia azjatycka nas urzekła
W dzisiejszych czasach i kosmopolitycznym społeczeństwie często nie trzeba wyjeżdżać w dalekie podróże by móc raczyć się smakami egzotycznych kuchni. W dużych miastach istnieje możliwość nieograniczonego wyboru restauracji, które umożliwiają nam odkrywanie nowych smaków. My mamy tą możliwość na co dzień, ponieważ jesteśmy dość blisko z jednym z azjatyckich inwestorów. Będąc naocznym świadkiem, że dieta Koreańczyków pomaga im utrzymać zdrowie przez długie lata podążam ich śladem i np. całkowicie wyeliminowałam z diety zwykły makaron, który z przyjemnością dla moich kupek smakowych zamieniam na makaron sojowy bądź ryżowy. Jednym z podstawowych dań kuchni koreańskiej jest Japche, makaron sojowy w oryginale z wołowiną ale równie dobrze komponuje się z indykiem. Gorąco polecam.
Japche
- polędwica z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka soku z imbiru
- por
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka zielona
- 2 ząbki czosnku
- ziarna sezamu
- makaron sojowy/ryżowy
Sposób przygotowania:
Mięso, najlepiej kilka godzin przed smażeniem myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy na cieniutkie paseczki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, oleju sezamowym i soku imbirowym. Następnie kroimy paprykę na równe paseczki, pora myjemy i kroimy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy por, po chwili paprykę, dodajemy odrobine wody i wszystko razem dusimy. Gdy warzywa zmiękną przekładamy je do miski i na tej samej patelni smażymy indyka. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, warzywa i jeszcze chwilkę razem smażymy. Na koniec mieszamy wszystko z ugotowanym wcześniej makaronem i voila :)
Smacznego!!! :)
Kocham orientalne dania. :) Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńOch ja też, kuchnia orientalna jest lekka i zdrowa a to najważniejsze dwie cechy jakie cenie w kuchni najbardziej :)
Usuń