Za oknem świeci słońce, więc na talerzu też jest słonecznie :) Sezon dyniowy w pełni, więc korzystając z dobrodziejstw natury, przygotowałam dziś prosty, przepyszny lunch. Dynia, kurczak i delikatny imbir, to doskonałe połączenie.
Makaron z dyniową salsą
- 800 g dyni,
- 2 x cebula szalotka,
- 2 x pierś kurczaka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- odrobina świeżego imbiru,
- sól, pieprz, ewentualnie papryczka chili,
- garnek z grubym dnem / patelnia z przykrywką.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy, delikatnie podsmażamy, a następnie chwilkę dusimy ze szczyptą soli. W międzyczasie obieramy dynię i dzielimy na dwie równe części. Jedną część tarkujemy i dodajemy do cebuli, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliła.
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w sosie sojowym i pieprzu.Cebulę kroimy, delikatnie podsmażamy, a następnie chwilkę dusimy ze szczyptą soli. W międzyczasie obieramy dynię i dzielimy na dwie równe części. Jedną część tarkujemy i dodajemy do cebuli, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliła.
Gdy dynia jest miękka (około 7 min) przekładamy ją do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojony imbir, sól, szczyptę pieprzu, blendujemy na mus.
Kurczaka wrzucamy na patelnię po dyni i obsmażamy na dużym ogniu. Gdy jest gotowy, dodajemy drugą część dyni pokrojoną w kostkę i smażymy przez około 5 min. Następnie dodajemy dyniową salsę i wszystko razem dusimy do miękkości dyni.
Jako dodatek polecam razowy makaron.
Smacznego! Piszcie, jak Wam smakował:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz