15 września

Razowy makaron z dyniową salsą




Za oknem świeci słońce, więc na talerzu też jest słonecznie :) Sezon dyniowy w pełni, więc korzystając z dobrodziejstw natury, przygotowałam dziś prosty, przepyszny lunch. Dynia, kurczak i delikatny imbir, to doskonałe połączenie.


Makaron z dyniową salsą

  • 800 g dyni,
  • 2 x cebula szalotka,
  • 2 x pierś kurczaka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • odrobina świeżego imbiru,
  • sól, pieprz, ewentualnie papryczka chili,
  • garnek z grubym dnem / patelnia z przykrywką.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy, delikatnie podsmażamy, a następnie chwilkę dusimy ze szczyptą soli. W międzyczasie obieramy dynię i dzielimy na dwie równe części. Jedną część tarkujemy i dodajemy do cebuli, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliła.
Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Marynujemy w sosie sojowym i pieprzu.
Gdy dynia jest miękka (około 7 min) przekładamy ją do wysokiego naczynia, dodajemy pokrojony imbir, sól, szczyptę pieprzu, blendujemy na mus. 
 Kurczaka wrzucamy na patelnię po dyni i obsmażamy na dużym ogniu. Gdy jest gotowy, dodajemy drugą część dyni pokrojoną w kostkę i smażymy przez około 5 min. Następnie dodajemy dyniową salsę i wszystko razem dusimy do miękkości dyni.

Jako dodatek polecam razowy makaron.


Smacznego! Piszcie, jak Wam smakował:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger