19 września

Pieczone bataty


Wrzesień kojarzy mi się z ogniskiem i smakiem pieczonego ziemniaka...
 
Gdy byłam dzieckiem po wykopkach często rozpalaliśmy ognisko, wrzucaliśmy wykopane wcześniej ziemniaki by później delektować się ich smakiem...chyba nigdy nie zapomnę tego aromatu :)
Batatów w ognisku nie przyrządzałam ale często do nich wracam ponieważ są świetnym zamiennikiem ziemniaków, ponadto przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Istnieje około 400 odmian batatów, o różnym kolorze skórki, od fioletowego, przez czerwony, pomarańczowy i żółty, do białego. Czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany - silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, w tym poprawiającej kondycję wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.
Często słyszę i czytam, że wielu z Was nie zna smaku słodkiego ziemniaka. Nie czekajcie dłużej tylko zaopatrzcie się w bulwy i do dzieła :)


Słodycz ziemniaka na wytrawnie

  • 2 x średnie bataty
  • 1 x pierś kurczaka
  • natka pietruszki
  • 2 x liść jarmużu ( kupuje w opakowaniu, użyłam 2 spore garście)
  • 1 x cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, świeża bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
 
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Bataty w całości myjemy i nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 1h. W międzyczasie myjemy kurczaka, pozbawiamy go wszelkich błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy. Do cebuli wrzucamy kurczaka i smażymy na dość mocnym ogniu aby kurczak pozostał soczysty w środku. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki i jarmuż. Wszystko razem dusimy jeszcze przez dwie minuty.
Upieczone bataty nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Polewamy delikatnie oliwą i wstawiamy na około 7 min do piekarnika.
Danie udekorowałam kiełkami rzodkiewki i liśćmi jarmużu.
 
Smacznego!!! Piszcie jak Wam smakowało :)




4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić. Obiecuję sobie i obiecuję i ciężko idzie z wykonaniem:-D Twoje wykonanie mega do mnie przemawia. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić. Obiecuję sobie i obiecuję i ciężko idzie z wykonaniem:-D Twoje wykonanie mega do mnie przemawia. Wygląda bardzo apetycznie!!!
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić. Obiecuję sobie i obiecuję i ciężko idzie z wykonaniem:-D Twoje wykonanie mega do mnie przemawia. Wygląda bardzo apetycznie!!!
    Karina

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Diet Point , Blogger