14 września

Kremowa zupa pomidorowa



Uwielbiam pomidory :) 
Smak kremu pomidorowego kojarzy mi się z późnym latem. Pomidory są wtedy dojrzałe i soczyste. Z tego względu, dziś na stole królowała zupa pomidorowa z mozzarellą i świeżą bazylią.
 

Krem pomidorowy

  • 1 x cebula,
  • 1 x pietruszka,
  • 2 x marchewka,
  • 10 x pomidor,
  • 1 x mozzarella,
  • sól, pieprz, cukier, świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Cebulę podsmażam na odrobinie oliwy, dodaję pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Duszę wszystko na małym ogniu około 5 min., od czasu do czasu mieszając, aby cebulka nam się nie przypaliła. 
Następnie dodaję pokrojone pomidory (razem ze skórką) i cukier. Cukier pozwoli zachować intensywny kolor kremu. Na wolnym ogniu duszę zawartość garnka, aż warzywa  będą miękkie. Dodaje przyprawy, świeżą bazylię i następnie wszystko blenduję na jednolity, aksamitny krem. 
Zupę ozdabiam mozzarellą i zielonym listkiem.

 
Smacznego! Piszcie, jak Wam smakował :)



2 komentarze:

  1. Lądujesz u mnie w ulubionych :-)
    Świetne przepisy.
    Ciesze się, że trafiłam na Twój blog.
    Będę śledzić na bieżąco nowe przepisy. :-)

    http://mydloipowidloea.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo, jest mi niezmiernie miło za te ciepłe słowa :) Ja pozostaje pełna podziwu dla Twoich robótek ręcznych :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Diet Point , Blogger