Uwielbiam pomidory :)
Smak kremu pomidorowego kojarzy mi się z późnym latem. Pomidory są wtedy dojrzałe i soczyste. Z tego względu, dziś na stole królowała zupa pomidorowa z mozzarellą i świeżą bazylią.
Krem pomidorowy
- 1 x cebula,
- 1 x pietruszka,
- 2 x marchewka,
- 10 x pomidor,
- 1 x mozzarella,
- sól, pieprz, cukier, świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażam na odrobinie oliwy, dodaję pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę. Duszę wszystko na małym ogniu około 5 min., od czasu do czasu mieszając, aby cebulka nam się nie przypaliła.
Następnie dodaję pokrojone pomidory (razem ze skórką) i cukier. Cukier pozwoli zachować intensywny kolor kremu. Na wolnym ogniu duszę zawartość garnka, aż warzywa będą miękkie. Dodaje przyprawy, świeżą bazylię i następnie wszystko blenduję na jednolity, aksamitny krem.
Następnie dodaję pokrojone pomidory (razem ze skórką) i cukier. Cukier pozwoli zachować intensywny kolor kremu. Na wolnym ogniu duszę zawartość garnka, aż warzywa będą miękkie. Dodaje przyprawy, świeżą bazylię i następnie wszystko blenduję na jednolity, aksamitny krem.
Zupę ozdabiam mozzarellą i zielonym listkiem.
Smacznego! Piszcie, jak Wam smakował :)
Lądujesz u mnie w ulubionych :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy.
Ciesze się, że trafiłam na Twój blog.
Będę śledzić na bieżąco nowe przepisy. :-)
http://mydloipowidloea.blogspot.co.uk
Dziękuję bardzo, jest mi niezmiernie miło za te ciepłe słowa :) Ja pozostaje pełna podziwu dla Twoich robótek ręcznych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania