23 września

Kremowa Brokułowa



Brokuł - bogactwo sulforafanu.

Sulforafan jest uważany za główny aktywny składnik w brokułach, który może chronić mózg, wzrok, przed wolnymi rodnikami, aktywować nasze enzymy detoksykacji, pomóc w zapobieganiu nowotworom, a także pomóc w ich leczeniu. Tworzenie tego związku jest jak reakcja chemiczna, wymagająca mieszania związku prekursora z enzymem w brokułach, który niestety ulega zniszczeniu podczas gotowania.   [.] więcej w zakładce zdrowie z natury
Innym powodem dla którego warto jeść brokuły jest to, że zawierają one witaminy A i K, które pomagają wchłaniać przez organizm witaminę D. Jest to szczególnie ważne zimą, kiedy doskwiera nam brak słońca.
Większość z nas nie przepada za brokułami z niewiadomych mi powodów. Ja osobiście jestem fanką wszystkiego co zielone dlatego z czystym sumieniem  dla niezdecydowanych polecam na przełamanie pyszną zupę krem z brokułów z dodatkiem jarmużu.
 

Kremowa Brokułowa

  • 2 brokuły
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1por
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • jarmuż, ok dwie garście już pokrojonego
  • 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania:
 
Cebulę siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym lub oleju. Dodajemy obrane i pokrojone pietruszki, marchewkę, seler i por. Wszystko razem przez ok 5 min dusimy. Wlewamy ok 0,7 l wody i wrzucamy wcześniej umyty i pokrojony brokuł, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dokładamy jarmuż wraz z natka pietruszki i wszystko razem blendujemy, ewentualnie dolewamy przegotowanej wody w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Podajemy z odrobiną śmietany.
 
Smacznego !!! :)

 
 

2 komentarze:

Copyright © Diet Point , Blogger