22 września

Dyniowa rozkosz



Za dynię oddam serce...;)
Jest to tak uniwersalne warzywo z którego można zrobić właściwie wszystko. Dzisiejsza propozycja na podwieczorek to jakże aromatyczne, wilgotne i przepyszne ciasto dyniowe. W smaku przypomina marchewkowo, lecz według mnie jest dużo smaczniejsze. Wyczuwalne posiekane orzechy nadają mu charakteru...

Dyniowa rozkosz

  • 300 g mąki żytniej / 2 szklanki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 450 g puree z dyni*
  • 3 jajka
  • 100 g masła roztopionego lub 3/4 szklanki oleju
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
 
Wszystkie suche składniki mieszamy. Dla ułatwienia zamiast wszystkich przypraw możemy użyć gotowej mieszanki do piernika / szarlotki, tez będzie super :) Do osobnego naczynia wkładamy puree z dyni, jajka i masło/olej. Dodajemy suche przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia się składników, najlepiej przy użyciu rózgi kuchennej aby nie napowietrzać ciasta.  Jako ostatnie dodając orzechy.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 33 x 20 cm lub tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub wykonać kremową polewę z serka maskarpone, śmietany i soku z cytryny.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

* Pure z dyni przygotowuję w bardzo prosty sposób. Dynię myję, kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Piekę ok 40 min do miękkości. Po ostudzeniu obieram ze skórki, wkładam do blendera i miksuje na gładkie pure.

Smacznego!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger