17 października

Ciasto Marchewkowe


 
Weekendowe hello 
 
Zrobiłam marchewkowe
Cudownie cynamonowe
Z subtelną nutką kokosa
Wszyscy do piekarnika wtykali nosa
I wierzcie lub nie
W mig zniknęło całe
Oczywiście przepisem się podzielę
Ale najszybciej w niedzielę
Życzę Wam pięknego weekendu
I niech trwa "bez endu"
 
 
Ps.
Ogromną prośbę mam 
O obserwację mojego instagrama
Choć mało się tam udzielam
Bo słabo to wszystko ogarniam
Muszę mieć 10k
Aby móc udostępniać link w swipe up

Ciasto Marchewkowe 

Składniki
 
* 250g mąki 
* 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki *
* 1 łyżeczka pdp
* 1 łyżeczka sody 
* szczypta soli 
* 250g marchewki startej na średnich/dużych oczkach 
* 60g wiórek 
* 60g dowolnych bakalii ja użyłam żurawiny 
* 2 jajka
* 100g słodzidła np ksylitol 
* 150 ml oleju

* 300g twarogu 
* 200ml mleczka kokosowego 
* 20g żelatyny + wrzątek 
* 4 łyżki ksylitolu 
* 4 łyżki wiórek 


Wykonanie
 
1. Przesiewamy mąkę wraz z przyprawami,  proszkiem,  sodą i solą  
2. Łączymy marchewkę,  wiórki,  bakalie 
3. Jajka ubijamy do podwojenia objętości, dodajemy słodzidło i dalej ubijać na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej 
4. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni C 
5. Delikatnie łączymy wszystkie składniki  
6. Ciasto wykładamy do formy o średnicy ~ 21cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy  przez ok 1 godzinę lub do suchego patyczka 
7. Żelatynę zalewamy wrzątkiem tylko do przykrycia,  mieszamy   
8. Pozostałe składniki kremu mieszamy (oprócz kokosa), dodajemy rozpuszczoną żelatynę (możemy ją wcześniej zahartować) i wstawiamy do lodówki 
9. Gdy ciasto przestygnie, przekrajany je na pół  
10. Z serowej masy odkładamy część na "polewę", a do reszty dodajemy kokos i przekładamy delikatnie stężałym kremem, a resztę kremu rozprowadzamy po wierzchu ciasta
 
Smacznego i na zdrowie
 

* można użyć tylko cynamonu, albo np mieszanki do grzańca, przyprawę do piernika itp

3 komentarze:

Copyright © Diet Point , Blogger