24 października

Cukiniowe kulki


Kotlety mielone w zdrowszej wersji.
Bardzo lubimy te kotleciki, jest to fajna alternatywa dla zwykłych mielonych. Poprzez wzbogacenie ich cukinią, czosnkiem i kolendrą uzyskujemy bardzo ciekawy smak a przy okazji dostarczamy kolejnej porcji warzyw :) 
Polecam do ulepienia ;)

Cukiniowe Kulki 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 średnia cukinia 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  •  1 jajko 
  • 3 łyżki kaszki manny lub bułki tartej  
  • świeża kolendra 
  • sól, pieprz
 Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy.
  2. Cukinię przecinamy na pół, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy do zeszklonej cebuli, doprawiamy solą, pieprzem i mieszając smażymy przez ok. 5 minut.
  3. Mięso wraz z cukinią wkładamy do większej miski, dodajemy jajko, kaszkę mannę, kolendrę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety.
  4. Rozgrzewamy patelnię wraz z tłuszczem, u mnie olej koko i obsmażamy kotlety z obu stron. Następnie układamy kotlety w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
  5. Podajemy z ryżem bądź ziemniakami i surówką.
Smacznego!



2 komentarze:

Copyright © Diet Point , Blogger