06 września

Pulpety z indyka


Pulpety, które skradły nasze serca

Jestem ogromną fanką koperku ;) Bardzo go lubię, kojarzy mi się z wiosną i delikatną zupą mojej mamy, której za żadne skarby nie potrafię powtórzyć ;)
Mój małżonek na słowo "klopsiki" trochę kręcił nosem i zastrzegł sobie, że zje ale bez sosu. 
Pulpety bez sosu? hmmm...na szczęście poprzez dodanie makaronu, który wchłonął fajnie sosik pulpety wyszły idealne.
Niezdecydowanym polecam, ponieważ wyszły przepyszne :)

Pulpety z Indyka 

 

Składniki:
  • mięso z indyka/kurczaka 500 dag
  • czerstwa bułka
  • kasza manna 1 łyżka
  • cebula
  • czosnek 3 ząbki
  • marchewki x 2
  • jajko
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:
  1. Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5 - 10 minut.
  2. Do miski włożyć mięso, startą na tarce cebulę, czosnek, pocięty drobno koperek, marchewkę startą na drobnych oczkach, przyprawy oraz odciśniętą bułkę
  3. Wszystko dobrze wyrobić dłonią, pod koniec dodając jajko. Następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju na lekko złoty kolor.
  4. Następnie zalewamy klopsiki wodą/bulionem tak aby przykryć pulpety prawie w całości. Dodajemy startą marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy bez przykrycia ok 20 min aż sos wyparuje i zgęstnieje, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie obracając pulpety.
  5. Pod koniec wszystko posypujemy koperkiem i dodajemy wcześniej ugotowany makaron
Smacznego!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger