28 września

Aromatyczny Indyk



Aromatyczny, soczysty filet z Indyka.
Z racji tego, że nie jemy wieprzowiny w naszej diecie najczęściej gości indyk bądź też kurczak. Dietetycy cenią mięso indyka za to, że jest bogate w związki mineralne, witaminy i że jest chude. Z piersi indyka możemy wydobyć smak cielęciny, z ciemnego mięsa udek przyprawionych jałowcem można przygotować potrawę przypominającą dziczyznę, a z ciemnego i tłustego mięsa szyi - wieprzowinę. Pierś indyka - bez skóry - jest najchudszym mięsem i bogatym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, cynku [więcej w zakładce zdrowie z natury ]
 

Aromatyczny Indyk

  • ok 800g piersi z indyka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka tymianku + świeży do dekoracji
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
 
Do miseczki wkładamy wszystkie składniku marynaty i dokładnie mieszamy. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie filet i wstawiamy pod przykryciem na całą noc do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wyjmujemy mięso z lodówki aby ociepliło się przed pieczeniem do temperatury pokojowej. Pierś pieczemy ok. 45 minut i jeśli mamy taką możliwość ostatnie 7 min podpiekamy w funkcji grill.
 
Smacznego!!! :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Diet Point , Blogger